Pediatrie s úsměvem

Na tomto blogu zkusím občas napsat nějakou radu, která by vám mohla pomoct přežít nemoci vašich dětí ve větším klidu a nebo vám napověděla, kdy se nevyplácí hrát si na doktora. Bude to vlastně takové kukátko do dětské ambulance. Ale je to jenom light verze. Pro inspiraci. Rady a pomoc hledejte vždy u svých lékařů! Těch z masa a kostí. Vaše MUDr. Martina Milkovičová ♡

„Doktorko, Pepča má ty nožky jako placky. Co s tím budeme dělat?“
„Pepík je zatím miminko, ploché nožky bude mít ještě několik měsíců, nebojte.“
„No jen aby. Táta Pepa, děda Pepa, praděda Pepa, všichni měli platfusy.“

Dnes se pokusím naučit vás tyto dva neřády od sebe rozeznat. Je to trošku svízel, umí se totiž objevit i spolu. A protože o užehnutých a upálených poslední dny není nouze, možná se hodí pár rad, co s nimi.

Klíšťata útočí! A vy denně chodíte s breberkami celými nebo roztrženými, s hrůzou mi ukazujete flíčky a fleky a chcete vašemu dítěti pustit žilou pokaždé, co se do něj ten ošklivý parazit zakousne. Tak jak to vlastně je?

V Semilech jsme se plynule prokašlali k zánětům spojivek. Takže kratinké povídání, jak je zvládnout hravě.

Předtím, než za sebou zabouchnete dveře bytu, sednete do auta a zaposloucháte se do toho sladkého: „Už tam budem?“, zkusím vám pomoct zabalit lékárničku na dovolenou s dítětem.

Chvíli jsem hledala téma, o kterém bych mohla napsat. A ono se našlo samo. Obstipace. Neboli zácpa. Je stejně nepříjemná a překvapivě stejně častá jako ta na D1. Trpí na ní až 5 % dětí do 4 let.

Small talk o puberťákovi v domácnosti probíhá v naši ambulanci poměrně často. Myslím proto, že povídání o tom hořkosladkém období zvaném puberta se někomu z vás hodí.

Naposledy jsme úspěšně zvládli zvracení. To, že zvracení jde často ruka v ruce s průjmem, víte i beze mě. Zkusím tedy napsat, jak vyhrát boj nad jejich společným tažením.

Původně jsem si povídání o tom, co dělat, když vaše dítko zvrací, má průjem nebo obojí, chtěla nechat na čas, kdy budete plánovat letní dovolenou. Ale v tomto divném světě se dějí divné věci, a tak se nám hromadné blinkání rozjelo už teď v zimě. Takže zkusím něco napsat a vy budete na léto připraveni.

Pamatujete na povídání o klučičím pokladu a péči o něj? Zvedla se tady vlna vášní a názorů. Aby ne, poklad je poklad. Jenomže jsem při tom málem zapomněla na princezny a jejich tajemství. Takže co když k nám přiletí vrána?

Dnes ráno s velkou slávou vešel do ambulance klučík a už od dveří vytahuje triko a křičí: „Koukej, já jsem celý posypaný!“ Tak jsem na tu posypku koukla, vysvětila Rozumbradovi, že má neštovice, a mamince dala pár jednoduchých rad. A protože tuším více posypaných bojovníků, posílám ty rady i do světa. Nehledejte prosím žádná moudra, je to jenom...

Dnes povídání bez úsměvu. Tady na úsměv není místo. Dnes, 19. listopadu, je Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Témat by bylo mnoho. Ale dnes chci popsat problém, o kterém se moc nemluví: Syndrom třeseného dítěte.

Pinďa problém řešíme v ambulanci hodně často a občas i v online prostoru, s fotkou v příloze. Takže doufám, že ve spojení s podobným dětským popisem prohlídky a fotkami v mém telefonu u nás jednou nezazvoní policie.😅

Před pár týdny mě oslovil časopis pro maminky s otázkou, co já a Google matky. A jak najít symbiózu matka/pediatr? Nyní článek vyšel a já se rozhodla napsat k tomu něco i na svůj blog. Je to sice sebevražedná mise, ale pročistí se tím vzduch.

Když máme ten Halloween, tak by se patřilo napsat o nějakém tom strašidle. Asi mi dáte za pravdu, že jedno z největších strašidel maminek s malými dětmi je laryngitida.

Všichni si už umíte poradit s teplotou. K teplotě však patří i jedno téma, o kterém se vesele psát nedá. Mnoho z vás to už slyšelo, někteří mají osobní zkušenost. Nemusíte mít strach, není to častá komplikace. Ale sama mám v živé paměti, když jsem jako mladinká doktorka po studiu zažila první febrilní křeče u dítěte v přímém přenosu na...

Máme teplotu!

13.10.2021

Tak dnes dáme malé opakování na téma teplota. Já vím, že opakování nemá nikdo rád, ale nezlobte se na sebe, je to potřeba. S tou teplotou nám to tady malinko drhne. Tady je malý tahák.

Sledujte blog Pediatrie s úsměvem na Facebooku!👀

Sdílejte a lajkujte!

Ať se tohle odlehčené lékařské čtení dostane do povědomí rodičům, kteří jsou stejně zvídaví, jako vy. Ať se tyhle osvědčené rady a tipy ukážou na zdi těm, kteří je zrovna potřebují. Ať pravdivé informace z praxe přebijí ty nesmysly, které se dají na internetu najít. A ať si všichni užijeme ty své ratolesti ve zdraví!💙