Pediatrie s úsměvem

Na tomto blogu zkusím občas napsat nějakou radu, která by vám mohla pomoct přežít nemoci vašich dětí ve větším klidu a nebo vám napověděla, kdy se nevyplácí hrát si na doktora. Bude to vlastně takové kukátko do dětské ambulance. Ale je to jenom light verze. Pro inspiraci. Rady a pomoc hledejte vždy u svých lékařů! Těch z masa a kostí. Vaše MUDr. Martina Milkovičová ♡

Dnes se pokusím naučit vás tyto dva neřády od sebe rozeznat. Je to trošku svízel, umí se totiž objevit i spolu. A protože o užehnutých a upálených poslední dny není nouze, možná se hodí pár rad, co s nimi.

Klíšťata útočí! A vy denně chodíte s breberkami celými nebo roztrženými, s hrůzou mi ukazujete flíčky a fleky a chcete vašemu dítěti pustit žilou pokaždé, co se do něj ten ošklivý parazit zakousne. Tak jak to vlastně je?

V Semilech jsme se plynule prokašlali k zánětům spojivek. Takže kratinké povídání, jak je zvládnout hravě.

Předtím, než za sebou zabouchnete dveře bytu, sednete do auta a zaposloucháte se do toho sladkého: „Už tam budem?“, zkusím vám pomoct zabalit lékárničku na dovolenou s dítětem.

Chvíli jsem hledala téma, o kterém bych mohla napsat. A ono se našlo samo. Obstipace. Neboli zácpa. Je stejně nepříjemná a překvapivě stejně častá jako ta na D1. Trpí na ní až 5 % dětí do 4 let.

Small talk o puberťákovi v domácnosti probíhá v naši ambulanci poměrně často. Myslím proto, že povídání o tom hořkosladkém období zvaném puberta se někomu z vás hodí.

Naposledy jsme úspěšně zvládli zvracení. To, že zvracení jde často ruka v ruce s průjmem, víte i beze mě. Zkusím tedy napsat, jak vyhrát boj nad jejich společným tažením.

Původně jsem si povídání o tom, co dělat, když vaše dítko zvrací, má průjem nebo obojí, chtěla nechat na čas, kdy budete plánovat letní dovolenou. Ale v tomto divném světě se dějí divné věci, a tak se nám hromadné blinkání rozjelo už teď v zimě. Takže zkusím něco napsat a vy budete na léto připraveni.

Pamatujete na povídání o klučičím pokladu a péči o něj? Zvedla se tady vlna vášní a názorů. Aby ne, poklad je poklad. Jenomže jsem při tom málem zapomněla na princezny a jejich tajemství. Takže co když k nám přiletí vrána?

Dnes ráno s velkou slávou vešel do ambulance klučík a už od dveří vytahuje triko a křičí: „Koukej, já jsem celý posypaný!“ Tak jsem na tu posypku koukla, vysvětila Rozumbradovi, že má neštovice, a mamince dala pár jednoduchých rad. A protože tuším více posypaných bojovníků, posílám ty rady i do světa. Nehledejte prosím žádná moudra, je to jenom...

Dnes povídání bez úsměvu. Tady na úsměv není místo. Dnes, 19. listopadu, je Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Témat by bylo mnoho. Ale dnes chci popsat problém, o kterém se moc nemluví: Syndrom třeseného dítěte.

Pinďa problém řešíme v ambulanci hodně často a občas i v online prostoru, s fotkou v příloze. Takže doufám, že ve spojení s podobným dětským popisem prohlídky a fotkami v mém telefonu u nás jednou nezazvoní policie.😅

Před pár týdny mě oslovil časopis pro maminky s otázkou, co já a Google matky. A jak najít symbiózu matka/pediatr? Nyní článek vyšel a já se rozhodla napsat k tomu něco i na svůj blog. Je to sice sebevražedná mise, ale pročistí se tím vzduch.

Když máme ten Halloween, tak by se patřilo napsat o nějakém tom strašidle. Asi mi dáte za pravdu, že jedno z největších strašidel maminek s malými dětmi je laryngitida.

Všichni si už umíte poradit s teplotou. K teplotě však patří i jedno téma, o kterém se vesele psát nedá. Mnoho z vás to už slyšelo, někteří mají osobní zkušenost. Nemusíte mít strach, není to častá komplikace. Ale sama mám v živé paměti, když jsem jako mladinká doktorka po studiu zažila první febrilní křeče u dítěte v přímém přenosu na...

Máme teplotu!

13.10.2021

Tak dnes dáme malé opakování na téma teplota. Já vím, že opakování nemá nikdo rád, ale nezlobte se na sebe, je to potřeba. S tou teplotou nám to tady malinko drhne. Tady je malý tahák.

Končí nám docela perný týden. Bylo to výživné jak pro nás v ambulanci, tak pro všechny, co teď mají ty marůdky doma. Aby toho nebylo málo, v pondělí jsem po 56. pacientovi začala ztrácet hlas a v úterý ráno jsem se probudila jako převtělený Dalibor Janda. Rozhodnutí „dodržovat hlasový klid“ padlo hned po 10 minutách ordinace. A když taháte každé...

Sledujte blog Pediatrie s úsměvem na Facebooku!👀

Sdílejte a lajkujte!

Ať se tohle odlehčené lékařské čtení dostane do povědomí rodičům, kteří jsou stejně zvídaví, jako vy. Ať se tyhle osvědčené rady a tipy ukážou na zdi těm, kteří je zrovna potřebují. Ať pravdivé informace z praxe přebijí ty nesmysly, které se dají na internetu najít. A ať si všichni užijeme ty své ratolesti ve zdraví!💙